Home Forums General Karting Discussion Mychron 4 gps help!

This topic contains 12 replies, has 3 voices, and was last updated by  tony zambos 5 months, 1 week ago.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Posts
  • #80590

    Jerad Lang
    Participant

    Ive got a new to me mychron 4 with gps.  I’ve had the Kart out twice and kart reads speed/mph I assume the gps unit is functioning. Says I need to update firmware.  Bought the data key and loaded the cd it came with and connected the data key to the Mychron…still get the same update firmware message.  Any advice would be much appreciated. Would really like to get some lap times

    Jerad

    #80594

    Jim Campeau
    Participant

    On a computer go to the Aim website and download the latest firmware, load it on to the data key, now put data key into Mychron 4 and it should update your firmware.

    http://www.aim-sportline.com/eng/download/firmware.htm

    • This reply was modified 5 months, 1 week ago by  Jim Campeau.
    #80598

    Jerad Lang
    Participant

    Done this 3 times and computer says data key has been updated

    #80602

    tony zambos
    Participant

    Read the firmware level off your gauge and confirm it is the latest version.  If your have an IR or magnetic lap sensor, disconnect it from the gauge.

    LAD Specialties / tony kart / rotax / kt100

    #80603

    Jerad Lang
    Participant

    data key shows most updated version of the firmware when plugged into computer.  Now when I connect data key to mychron, I get Error 0231 try again.

    #80604

    tony zambos
    Participant

    After the firmware downloaded on your pc, there should have been three options about how the datakey should update the gauge. Which option did you choose?

    LAD Specialties / tony kart / rotax / kt100

    #80605

    Jerad Lang
    Participant

    I’ve tried both top options.  The data key is showing the latest April 14′ update. It did not show it prior.  I’m still getting the same error message

    #80606

    tony zambos
    Participant

    Assumimg that you do not have your pc and the gauge both connected to the datakey and your gauge reads that it has 7.5 volts.
    My suggestion would be to call AIM support with the gauge, datakey and GPS module in hand. If your equipment has to go in for repair, AIM’s turn around is usually fairing quick.
    Another thought. Are you using a two port hub to connect your GPS to the M4?

    LAD Specialties / tony kart / rotax / kt100

    #80612

    Jerad Lang
    Participant

    I’ve tried connecting the data key to the pc port on the back of the mychron as well as hooking it up to the downstream gps port under my fairing. Both still reading the same error code.

    #80618

    tony zambos
    Participant

    To update the firmware for the M4, you must have a working datakey and seeing an error code is never a good sign.  I’d guess that your datakey has an issue with its cable or with the connection on the gauge.  You can inspect both connectors for debris or bent pins.  I wouldn’t suggest using a friends datakey as you might damage it.  Call AiM support.

    There are many help videos on You Tube.  This first link below goes over the firmware update (which you have all ready figured out) and second goes over connecting the GPS05 module to an M4.


    LAD Specialties / tony kart / rotax / kt100

    #80619

    Jerad Lang
    Participant

    Thank you for your help Tony.  The two times I’ve had the kart out, the speed mph reading has worked so I’m assuming the gps itself is working. The data key is showing all the latest updates when hooked up to the laptop, mychron 4 still shows an outdated firmware version on it.  Your idea of something wrong with the cable or pin on the data key certainly makes sense,  I briefly hooked up the data key to my other mychron 4 on my other tag that does not have gps and it didn’t seem to do anything.  Frustrating to say the least

    #80620

    tony zambos
    Participant

    Since you’ve probably haven’t seen a firmware update, after you have connected the datakey to the M4 and turned it on, there maybe 10 to 15 seconds before you’ll see the lights on the M4 begin to flash.  The whole process my take over a minute.  There is also a short delay after beginning to download data from the gauge. During the data download, there is one line across the middle of the screen that reads “downloading”.

    You’ve been to the track a couple of times.  Have you ever tried to import the data from the gauge into Race Studio 2?

    LAD Specialties / tony kart / rotax / kt100

    #80653

    tony zambos
    Participant

    When this issue is resolved, would you post the fix. Thanks

    LAD Specialties / tony kart / rotax / kt100

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Karting's News and Information Leader ekartingnews | an HMG publication